Fodring i Dressurstald Jemo

Fra føl til top konkurrenceheste

Ud over at have en del konkurrenceheste på topniveau, har Dressurstald Jemo også unge 4-7 års heste i træning, ligesom der findes en afdeling for hopper, føl samt opdræt.

 

Grovfoder

Udgangspunktet for fodringen er et godt grovfoder (wraphø) som vi selv dyrker på vore marker. Vi laver hvert år to slet wrap, med de udfordringer der er ved 2. slet.  Vi får lavet en analyse af wrappen efter hvert slet for at kende kvaliteten/indholdet.  Vi lægger folde og sletmarker om hvert 5. år og tilfører efter jordanalyse eller analysen af wrappen, kalk/mineraler når der er et behov.  Der gives kunstgødning 2 gange årligt på foldene . Vore sletmarker er tilsået med en blanding, der ikke er velegnet til afgræsning, men som giver et større udbytte pr. ha.  Afgræsningsfolde lægges ud med alm. hesteblanding uden kløver.  Analysen, som vi får lavet hver år, for 2011 afslørede, at vi i 2012 bør kalke vore marker, idet de store mængder regn har udvasket kalken så tilførsel vil være tilrådeligt.

Afgræsningsgræs og slet:  Her benyttes hesteblanding 60 S

Sletgræs(ikke afgræsning): Numrene kan være forskellige alt efter leverandør.  Væsentligt er det dog, at det har et lavt fruktan indhold.  Dvs. det er blandinger der indeholder Alm. Rajgræs, Rajsvingel, Timothe, Engsvingel, Rødsvingel, Engrapgræs, og hundegræs.

           

Kraftfoder

Vi har altid fodret med kraftfoder baseret på havre og byg. Tidligere fik vi selv blandet et fuldfoder der var tilpasset vores behov.  Dette var relativ dyrt og besværligt.  Gennem et par forsøg med forskellige fuldfoderblandinger er vi landet hos landets største hestefoderleverandør, Equsana, der udbyder en bred vifte af top kvalitets fuldfoder / tilskudsfoder, der gør det enkelt for os at sørge for den helt rigtige fodring lige fra føl til topkonkurrencehest.

Vores drægtige hopper fodres de sidste 3 måneder af drægtigheden med Equsanas fuldfoder til avlsheste,EqusanaBreeder. Efter foling når hoppe og føl går på døgnfold, gives der dagligt et tilskudsfoder til avlshopper, Equsana Balances.  Når hoppen kommer på stald om natten fodres igen med Equsana Breeder og inden føllet vænnes fra, startes det op på Equsana Start-up, så det er vant til foderet ved fravænning. Det er rigtig dejligt, at vi på den måde er sikre på, at vores avlsdyr får alle de nødvendige byggesten, vitaminer, mineraler og letoptageligt protein, til opbygning af skelet og muskulatur. 

Når vi får en ny hest ind i uddannelse, starter vi med at vurdere hestens huld og er den lidt til den tørre side, starter vi med Equsana Compete, uanset alder eller køn. Vi har gode erfaringer med, at hesten hurtigt kommer i godt huld med denne blanding.  Er hesten lidt tændt går vi herefter over på Equsana Cool Performance, hvor der er et lavt stivelsesindhold og hvor energien kommer fra olie og fiber. Er det en hest der arbejder hårdt og som har behov for al den energi den kan få, får hesten Equsana Energy Plus.  Equsana Energy Plus bruges til de fleste af vores konkurrenceheste i høstævnesæsonen og det eneste vi tilfører ud over dette produkt er, såfremt hesten sveder meget, er ekstra elektrolytter. 

Når en hest kommer hjem fra stævne og skal have en lille ferie, og det får alle vore konkurrenceheste efter stævner, går vi over på Equsana Recover, idet dette foder har et meget lavt indhold af energi og stivelse.  Når hesten efter en uges ferie med skridtture, let løsgørende arbejde og fold, så planlægges den kommende træning og hesten går igen over på sit normalfoder, enten Equsana Compete.

Ved at skifte til Equsana Recover og ikke bare give mindre af f.eks. Equsana Compete, sikrer vi os , at hesten får de vitaminer og mineraler den har behov for, samtidig med at vi nedsætter risikoen for, at hestens muskler syrer til. Derudover er produktets struktur således at det giver hestene lang tyggetid og herigennem mere spytproduktion, hvilket er godt for hestens mave.

 

Endelig benytter vi os af 2 yderligere produkter fra Equsana, nemlig Equsana Health Fibre og Equsana Body Boost.  Equsana Health Fibre giver vi de heste der får rigeligt med foder, men kræver mere foder.  På denne måde overdoserer vi ikke med vitaminer og mineraler, idet det er spild af penge. Samtidig er produktet godt for hestens tarmflora. Equsana Body Boost er et produkt vi giver de heste der er lidt tørre generelt, eller for tynde når de kommer, eller som er noget kantet f.eks. over krydset. Efter få uger med Equsana Body Boost, kan man se hvordan hesten begynder at blive rund og lækker og fyldt ud, - det er virkelig et produkt man ser reaktion på hurtigt.

 

Da Equsanas müeslifoder er sammensat af letoptagelige råvarer og grundlæggende er ens i opbygningsstrukturen er det muligt at lave et hurtigt og problemfrit foderskifte imellem produkterne.

Yderligere har vi målt at vi rent faktisk fodrer med mindre mængde kraftfoder end tidligere, og vi har mindst lige så meget energi.  Det er jo den rigtige vej, mindre kraftfoder og mere strukturfoder. Et eksempel er vor datters dressurhest der går på top plan i dressur, denne får nu kun 3,0-3,3 kg kraftfoder dagligt når den er i topkondition. Tidligere fik den min. 1 kg. mere.

Med Equsanas mangeårige erfaring og forskning indenfor foder til heste, føler vi os sikre på, at vi hele tiden giver vore heste de bedste fodringsmæssig betingelser.


Med venlig hilsen    

Dressurstald Jemo

Morten Torup